Lekker koken

Feesttaart

INGREDIËNTEN: (voor 8 à 10 personen)

Voor de biscuit:

* 8 eieren

* 240 g kristalsuiker

* 240 g patisseriebloem

* 40 g boter

Voor de brésilienne:

* 240 g kristalsuiker

* 8 cl water

* 160 g geroosterde hazelnoten

Afwerking:

* 1 l slagroom

* 50 g kristalsuiker

* aardbeienconfituur

* vers fruit (aardbeien, frambozen, kiwi, druiven, partjes sinaasappel, mandarijn …)

Extra

* springvorm van 25 cm doorsnede

* bakpapier

* keukenmachine

* blender

* kartelmes

BEREIDING:

Biscuit: Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop de eieren los en roer de suiker erdoor. Verwarm het mengsel al kloppend op een zacht vuur tot 40 à 50 °C, zodat de suiker goed versmelt met de eieren. Als je je vinger 10 seconden in het mengsel kunt houden is de temperatuur voldoende. Giet het mengsel over in de mengkom van een keukenrobot en klop tot een witte smeuïge massa. Het mengsel is voldoende geklopt als je er een tekening in kunt maken. Giet over in een andere grote kom. Smelt de boter op een zacht vuur. Meng de bloem zachtjes kloppend door het eiermengsel. Roer er de gesmolten boter door. Zorg dat alles goed vermengd is. Giet het beslag in een beboterde springvorm en bak 35 minuten in de oven.

Brésilienne: Breng de suiker met het water aan de kook en laat karamelliseren tot je een mooie goudgele karamel hebt. Voeg de hazelnoten toe. Giet uit op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen. Maal de gekaramelliseerde nootjes fijn in de blender. Niet te lang blenden, anders krijg je een papperige massa.

Biscuit: Haal de biscuit uit de springvorm en laat hem afkoelen op een rooster. Klop ondertussen de slagroom op met 50 g suiker. De slagroom moet goed smeerbaar blijven. Snijd de biscuit overlangs door in drie delen met een kartelmes of een zaagmes. Maak aan de zijkant van de biscuit een klein sneetje, zodat je de drie delen bij het afwerken in dezelfde volgorde kunt leggen. Bestrijk het onderste deel van de biscuit met een laagje aardbeienconfituur. Die zorgt ervoor dat de biscuit niet zal uitdrogen. Leg het middelste deel er weer op. Bestrijk dit deel met een laagje opgeklopte slagroom en leg het bovenste deel er weer op. Strijk de taart helemaal in met slagroom en maak mooi glad. Werk de taart aan de zijkant af met een laagje brésilienne.

Afwerking: Klop de rest van de slagroom nog een beetje stijver en spuit hiermee toefjes op de bovenkant van de taart. Werk af met veel vers fruit.