Lekker koken

Risotto met kidneybonen en zalm

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN:

* 100 g rijst

* 1 ui

* 3 dl gevogeltebouillon (minimum)

* 30 g boter

* 20 g Parmezaanse kaas

* 6 cl room

* 2 zalmfilets van 120 g

* 150 ml room

* sap van 1/2 citroen

* 2 takjes platte peterselie

* 2 takjes krulpeterselie

* 6 sprieten bieslook

* zoveel als nodig: peper, zout, fleur de sel, olijfolie, gedroogde look

BEREIDING:

(1) De risotto: Schil de ui en hak hem fijn. Stoof de ui samen met de rijst aan in een pan in een scheutje olijfolie tot de rijst transparant is. Voeg geleidelijk aan en onder voortdurend roeren de gevogeltebouillon toe. Laat verder koken op een matig vuur en blijf al roerend de bouillon toevoegen. Voeg, wanneer de rijst gekookt maar nog lichtjes krokant is, de rode kidneybonen en daarna de room en boter toe. Eindig met de Parmezaan en kruid af. Let op: de rijst moet smeuïg en vochtig zijn en mag niet kleven.

(2) De zalm: Verhit wat olijfolie in een antikleefpan en kruid ondertussen de zalm met peper en zout. Bak de zalm met het vel naar beneden. Bak de zalm, zodra het vel goed knapperig is, nog 3 minuten in de oven op 180 °C, zonder om te draaien. Kruid bij met fleur de sel.

(3) De citroenroom: Klop de room, het citroensap, de fijngehakte kruiden, de gedroogde look, peper en zout in een kom. Let op: door het citroensap zal de room sneller stijf worden.

(4) Dresseren: Begin bij het dresseren met de risotto. Leg er de zalm op en eindig met de opgeklopte room. Doe dit op het laatste moment om te vermijden dat de room te vloeibaar wordt. Garneer naar wens met verse kruiden.