Lekker Koken

Salty caramel cheesecake

Wat de gelegenheid ook is, met deze verrukkelijke gulle cheesecake met karamel en macadamianoten kun je jong en oud bekoren!

Afkomstig uit: ‘Voer voor vrienden’ - Eva Posthuma de Boer - € 24,99 - Unieboek/Het Spectrum

VOOR DE BODEM
* 8 digestive-koekjes
* 60 g boter

VOOR DE VULLING
* 1 vanillestokje
* 120 g witte basterdsuiker
* 500 g roomkaas
* 3 eieren
* 125 ml zure room
* rasp van ½ citroen

VOOR DE KARAMELSAUS
* ¼ kopje water
* 160 g suiker
* 100 ml slagroom
* 30 g boter

VOOR DE NOTENLAAG
* 140 g gezout enmacadamianoten
* 90 g suiker
* ook nodig: springvorm Ø 20 cm

BEREIDING

1) Verwarm de oven voor op 140 °C. Bekleed voor de bodem een springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter en meng door het koekkruim. Schep het mengsel in de springvorm en druk stevig aan.

2) Snij voor de vulling het vanillestokje open, schraap de zaadjes eruit, en doe die met de basterdsuiker en de roomkaas in een mengkom. Klop eerst met een vork los, ga verder met een handmixer. Voeg de eieren toe, dan de zure room en citroenrasp en klop nog even door. Giet het mengsel in de springvorm, en bak de taart 65-70 minuten – als je een prikker in het midden steekt, mag daar nog een beetje vocht aan kleven.

3) Schenk voor de karamelsaus het water in een sauspan. Giet de suiker voorzichtig in het midden van de pan. Zet het vuur halfhoog, en wacht tot het goedje lichtbruin wordt. Roer niet!

4) Haal de pan van het vuur, en voeg de slagroom toe. Het goedje zal gaan bubbelen, maar zodra je roert, komt de rust erin. Roer er tot slot de boter door tot je een mooie karamelsaus hebt.

5) Hak voor de notenlaag de macadamianoten grof. Bekleed een bakplaat met bakpapier, spreid de noten erover uit en bak ze een kwartiertje mee met de taart, tot ze goudbruin zijn. Doe de suiker in een steelpannetje, en verhit zonder te roeren tot de kleur begint te veranderen. Haal de pan dan meteen van het vuur. Het is niet erg als er nog wat klontjes in de karamel zitten. Roer de geroosterde noten erdoor. Giet de notenkaramel terug op de bakplaat met bakpapier, smeer uit met een spatel en laat afkoelen en uitharden. Breek dan in stukjes.

6) Laat de taart afkoelen. Haal de rand van de springvorm, maar laat de taart op de bodem staan; hij zal er nooit heelhuids vanaf komen. Lepel de karamelsaus midden op de taart en smeer uit, zodat de karamel iets over de randen druipt. Strooi de brokjes notenkaramel erover. Zet de taart minimaal 3 uur in de ijskast. Plaats de taart voor het serveren met springvormbodem en al op een frivole schaal. Smakelijk!