Zoon van voetballegende Raymond Goethals: ‘De schaduw van mijn pa hangt nog altijd over het voetbal’

Deze week in primo
Zoon van voetballegende Raymond Goethals: ‘De schaduw van mijn pa hangt nog altijd over het voetbal’

Ruim dertien jaar na zijn dood op 83-jarige leeftijd spreekt Raymond ‘den Tuveneir’ Goethals nog steeds enorm tot de verbeelding. Met RYMND werd recent nog een sportmodemerk naar hem genoemd en op de openingsspeeldag van het WK voetbal in Rusland wordt in het stadion van RWD Molenbeek – waar hij destijds bij Daring Brussel als keeper zijn voetbalcarrière begon – een blijvende Raymond Goethalsruimte ingehuldigd. Zijn enige zoon, jurist en voormalig internationaal topscheidsrechter Guy Goethals (65), blikt terug op de bijzondere band met zijn vader. 'Ik probeerde zo vaak mogelijk met hem mee te gaan naar het voetbal. Zeker bij Sint-Truiden en de nationale ploeg en later ook Anderlecht.' Maar door persoonlijke problemen en doordat zijn vader naar het buitenland verhuisde, verwaterde de band in de jaren erna. Gelukkg herstelde dit snel toen Raymond in 1994 op 73-jarige leeftijd terug naar België verhuisde.

giy1

'Zijn schaduw blijft zo’n beetje over het Belgisch voetbal hangen en dat vind ik wel mooi', aldus de trotse zoon. Op zaterdag 26 mei was het namelijk exact 25 jaar geleden dat Raymond Goethals dankzij een kopbaldoelpunt van Basile Boli, een centrale verdediger nota bene, met Olympique Marseille de allereerste editie van de huidige Champions League won ten nadele van torenhoog topfavoriet AC Milan. Voorlopig deed geen enkele Belgische trainer noch Franse club hem dat na.

De rest van het verrassende interview is te lezen in Primo 1822. Lees je Primo liever op je tablet? Download het nieuwe nummer hier.

Meta description: 
Raymond Goethals is een echte voetballegende. Zijn zoon en voormalig topscheidsrechter Guy vertelt over de innige, maar moeilijk band met zijn beroemde vader. Je leest het hier en in Primo 1822.
Meta keywords: 
Guy Goethals, voetballegende, scheidsrechter, ref, raymond, den Tuveneir, STVV, sigaretten, belga, Primo, magazine, tv gids, 1822, doelman, champions league, 25 jaar, coach