David Cantens: 'Het geluk zit in alledaagse dingen'

In de Kijker
David Cantens: 'Het geluk zit in alledaagse dingen'

David Cantens (38), die in ‘Familie’ de rol van Jonas speelt, kreeg een tijdje geleden goed nieuws te horen: zijn contract in de vtm-reeks wordt verlengd met een jaar. Jonas, die vorig seizoen als broer van Robyn in ‘Familie’ opdook maar na een mislukte overval in de gevangenis belandde en weer even van het scherm verdween, zal in het nieuwe seizoen opnieuw te zien zijn. ‘Ik sta nog tot minstens mei 2020 op de set van ‘Familie’,’ zegt David als we hem ontmoeten voor een gesprek over wat voor hem ‘het opperste geluk’ betekent.

Heeft zo’n contractverlenging invloed op je geluk?

DAVID CANTENS: Dat geeft een zekere rust, ja, dat valt niet te ontkennen. Ik ben bijna 40 jaar en die zekerheid wordt toch belangrijker. Ik heb 20 jaar geploeterd in het theater, en dat was ook goed zo, maar ik ben heel blij met het gestructureerde leven dat ik vandaag heb. Ik moet wel opletten dat ik niet te veel opdrachten aanpak. Ik ben al maanden continu aan de slag. Slechts vier daagjes congé zal ik deze zomer hebben. Na de opnames van ‘Familie’ ben ik meteen, na de zomerbreak, beginnen draaien voor ‘De Luizenmoeder’. Ik ben ook aan het repeteren voor een theaterstuk dat in oktober in première gaat en ik ga de hoofdrol vertolken in ‘De Passie’, het jezusverhaal, dat in april volgend jaar in Sint-Niklaas wordt gespeeld. Dus tot mei 2020 zit mijn agenda alleszins barstensvol. Ik voel dat het wat veel wordt, maar goed, ik ben wel zeer blij met alle kansen die ik krijg, natuurlijk.

Ik herinner me dat je bij je intrede bij ‘Familie’ zei dat je schrik had om je te ‘verbranden’ aan een rol, aan een personage. Die vrees blijkt dus onterecht te zijn want je krijgt her en der aanbiedingen …

Ik was daar bang voor, dat klopt. En die vrees steekt nog af en toe de kop op hoor, maar inderdaad, het blijkt allemaal mee te vallen. (lacht) En weet je, ik móét dit gewoon doen. In Vlaanderen heeft slechts 3 procent van de acteurs werk. Dat is desastreus weinig eigenlijk. Vroeger zou ik me misschien geschaamd hebben omdat ik in een soap stond. Er werd ook onterecht een negatief beeld over het genre gecreëerd. Mensen oordelen en veroordelen nu eenmaal graag. En snel. Ik heb echter geleerd om dat los te laten en het me niet meer aan te trekken. Pas op, het was niet gemakkelijk hoor. Er is een tijd geweest dat ik echt paniekaanvallen had. Dankzij ‘Familie’ kan ik echter gewoon doen wat ik graag doe: acteren. En ik krijg gelukkig ook de kans en de vrijheid om er theater bij te doen. Ik ben dus zeer blij met deze rol. En ik heb geleerd dat je moet doen wat je graag doet; en dat je moet stoppen met de dingen die je niet graag doet. Ballast overboord gooien. Je zal zien, het leven wordt er een stuk makkelijker op. Maar het blijft een levenslange oefening, dat gaat niet van vandaag op morgen.

Vertel eens over die paniekaanvallen?

(haalt de schouders op) Ik kreeg die omdat ik in het theater, elke avond, beoordeeld werd. En dat woog op den duur door. Ik wou scoren, de mensen pleasen. Dat komt voor een groot deel door mijn opvoeding. Mijn vader is deejay, een echte entertainer. En ik dacht dat ik dat op het toneel ook moest doen: mensen aan het lachen brengen. Ik heb gedurende tien jaar als een clown op de planken gestaan. Dat kan ik nu toegeven. Maar ineens was ik de dertig voorbij en werden me serieuze stukken aangeboden. Stukken waarin ik mezelf moest blootgeven. En dat kon ik niet. Ik hield mezelf een masker voor, maar dat hield ik niet vol. Ik ben toen echt in een diepe periode terechtgekomen. ‘Marsman’, de tv-serie over een autistische jongen waarin ik de hoofdrol speelde, heeft daar verandering in gebracht. Autisme zit in onze familie dus ik moest heel dicht bij mezelf acteren. Achteraf kreeg ik veel complimenten en ontving ik bijna dagelijks mails om me te bedanken, vaak van mensen die een autistisch kind hadden. Dat was een heel belangrijk moment. Als acteur én als mens.

Benieuwd naar meer? Lees het vervolg in Primo 1933

Meta description: 
David Cantens: 'Het geluk zit in alledaagse dingen'
Meta keywords: 
David Cantens