Fred Bekky: 'Volgens mijn vrouw heb ik alzheimer light'

In de Kijker
Fred Bekky: 'Volgens mijn vrouw heb ik alzheimer light'

Precies vijftig jaar geleden stonden The Pebbles op de affiche van het allereerste rockfestival in België. Maar daar weet Fred Bekky nu niks meer van. ‘We hebben toen zo veel opgetreden … Op de duur weet je dat niet meer, hé’, zegt de zanger-gitarist die onlangs 75 werd. ‘Dat mijn geheugen erop achteruitgaat, is normaal op mijn leeftijd.’

Twee maanden voor het roemrijke Woodstockfestival in Amerika vond op 21 juni 1969 het eerste rockfestival van ons land plaats. Op de affiche stonden grote namen als Yes en Fleetwood Mac, maar ook onze Belgische Beatles: The Pebbles. Oprichter, zanger, gitarist en songwriter Fred Bekky herinnert er zich niet veel meer van. Anderhalf jaar geleden vertelde hij al dat hij sukkelde met z’n kortetermijngeheugen. Ook z’n langetermijngeheugen blijkt nu te haperen, als we hem bellen om een paar herinneringen op te halen.

Fred, wat weet je nog over dat eerste rockfestival waar je optrad met The Pebbles?

FRED BEKKY: Welk festival was dat?

‘First International Pop Event’, zo heette het. Je deelde de affiche met niemand minder dan Fleetwood Mac.

Miljaar zeg ... En waar was dat?

In Antwerpen. In de Arenahal in Deurne.

Dat is zo lang geleden, jong. Het zegt me bitter weinig. We hebben met The Pebbles toen zo veel opgetreden … Op de duur weet je dat niet meer, hé.

Je hebt al een tijdje problemen met je kortetermijngeheugen. Je langetermijngeheugen werkt ook niet meer zo goed nu?

Maar jong, waar hebben wij vroeger niet allemaal opgetreden. Dat rockconcert waar je over spreekt, zal een van al die optredens geweest zijn. Ik weet dat allemaal niet meer.

Het was voor The Pebbles toch een hoogtepunt.

Op dat moment zal dat wel zo geweest zijn, maar op dit moment nu zegt me dat heel weinig. We hebben ook met zo veel bekende buitenlandse groepen opgetreden in die tijd. Maar zo belangrijk vonden we dat allemaal niet. Dat was ons dagelijks leven. We hadden het heel druk. Soms wisten we zelfs niet in welk land we zaten. Soms wisten we ’s avonds niet meer waar we ’s morgens geweest waren. Het was rennen van ’t een naar ’t ander. Jongens, toch! We hadden een plezant maar heel hectisch leven. En het passeerde zoals alles passeerde. Ik ben niet zo iemand die altijd in het verleden zit te delven. Ik kom dikwijls artiesten tegen die constant over het verleden bezig zijn. Maar dat interesseert me eigenlijk niet veel. Ik leef heel weinig in het verleden.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1928. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

Meta description: 
Fred Bekky: 'Volgens mijn vrouw heb ik alzheimer light'
Meta keywords: 
Fred Bekky, The Pebbles