Julio Iglesias (75): 'Passie is het beste medicijn'

In de Kijker
Julio Iglesias (75): 'Passie is het beste medicijn'

Dit jaar werd hij tijdens de uitreiking van de Grammy Awards bekroond met een Liftetime Achievement Award. Hij is de bestverkopende latino-zanger ooit en staat in de top tien van bestverkopende artiesten aller tijden. Hij verkocht in totaal zo’n 300 miljoen platen en zong in 14 talen. Zijn gouden en platina platen thuis aan de muur hangen is onmogelijk, want hij heeft er zo’n 2.600. En met zijn optredens wereldwijd bereikte hij maar liefst 60 miljoen mensen. Je zou je voor minder een godheid wanen, maar Julio Iglesias is na al die jaren de vleesgeworden eenvoud en bescheidenheid gebleven. Volgende maand komt hij naar Antwerpen waar hij voor een zoveelste keer gaat optreden. ‘Want België heeft een speciaal plaatsje in mijn hart’, aldus de 75-jarige charmezanger.

Waarom verhuisde je enkele jaren geleden van Miami naar de Dominicaanse Republiek?

JULIO IGLESIAS: Dat is een misverstand. Ik heb nog altijd een villa in Miami. Het klopt dat ik die jaren geleden wilde verkopen, maar toen kreeg ik de kans om het domein ernaast te kopen. We hebben een nieuw huis gezet, dat zich over de twee domeinen uitstrekt. Mijn zoon Enrique woont trouwens heel dichtbij. In Spanje heb ik ook nog een huis waar ik regelmatig vertoef.

Waar voel je je het meest thuis? 

Ik ben een wereldburger. Ik voel me overal thuis, maar in eerste instantie is dat natuurlijk de plaats waar mijn familie zich op dat moment bevindt.  Dat kan de ene keer op de Dominicaanse zijn, een andere keer in Miami of in Spanje. Ik heb de hele wereld rondgereisd – ik doe dat trouwens nog altijd – en ik ben nog nooit ergens geweest waarvan ik dacht: hier wil ik zo snel mogelijk weer weg.

Waar vertoef je het vaakst?

Op de maan, in de wolken. Op een roze wolk. (lacht) Omdat ik mijn leven lang heb mogen doen wat ik graag doe: zingen. Ik ben een gelukzak. Hoe ouder ik word, hoe meer ik dat besef. Het klinkt misschien wat melig, maar ik hou echt van mijn publiek. Zij hebben me in al die jaren zoveel liefde en steun gegeven en hebben me ook de mogelijkheid gegeven om van mijn passie mijn beroep te maken. Elke keer wanneer ik op het podium sta, voel ik de liefde van de mensen. Ik kijk recht in de ogen van de vrouwen op de eerste rij en soms is dat alsof ik met sommigen van hen op dat moment de liefde bedrijf. Zonder het risico te lopen dat ze zwanger worden weliswaar. (schatert) Nee serieus, ik kan niet zonder mijn publiek. Dat meen ik uit de grond van mijn hart, ik zeg dat niet zomaar om de fans naar de mond te praten.

De laatste twee jaar hebben we wel niet veel van je gehoord. 

Dat klopt en dat was een bewuste keuze. Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat beseffen dat je niet zoveel tijd meer hebt en dat je die tijd goed moet besteden. In mijn geval is dat de perfecte balans vinden tussen mijn passie, de muziek, en mijn familie. Enkele jaren geleden trad ik soms nog 150 keer per jaar op. Dat wil ik niet meer. Ik heb veel thuisgezeten en heb de tournee waar ik nu aan begonnen ben goed voorbereid.

 

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1919. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

Meta description: 
Julio Iglesias (75): 'Passie is het beste medicijn'
Meta keywords: 
Julio Iglesias, passie, Enrique, gezondheid, liefde, zanger Spaans