Kadèr Gürbüz vindt zichzelf overbezorgd: 'Blij dat ik geen kinderen moet opvoeden'

In de Kijker
Kadèr Gürbüz vindt zichzelf overbezorgd: 'Blij dat ik geen kinderen moet opvoeden'

 

Het hield de ‘Thuis’-fans wekenlang in de ban, maar sinds vorige week weten ze eindelijk wie de aanvaller is die Karin Baert al drie keer probeerde te vermoorden. Niet Dries of Christine, maar Dimitri – de vriend van Dries’ moeder – wilde de voorbije weken uit wraak het personage van Kadèr Gürbüz (49) om het hoekje helpen. Voor de actrice, die ook meespeelt in ‘Gent West’, was het een verhaallijn die ze graag speelde. ‘Ik heb veel vrienden hoor nu’, lacht ze. ‘Iedereen heeft medelijden met me.’

 

We  hebben met Kadèr Gürbüz afgesproken in Het Gouden Hoofd, een café in Zwijnaarde, een deelgemeente van Gent, niet zo heel ver van waar Kadèr woont. ‘Ik kom hier vaak een koffie drinken met mijn moeder’, zegt de actrice die deze zomer vijftig wordt. ‘Ik heb 17 jaar in Zwijnaarde gewoond. Nu woon ik al enkele jaren in een randgemeente. De tijd vliegt!’

 

Je wordt dit jaar vijftig. Help?

Kadèr Gürbüz: O nee, ik heb daar geen problemen mee. Ik kijk er zelfs naar uit. Ik geniet eigenlijk van elke leeftijd. Een paar jaar voor ik dertig werd, had ik schrik van die leeftijd. Maar dertig worden zelf, vond ik uiteindelijk geweldig. En mijn veertigste verjaardag vond ik al helemaal de max. (enthousiast) Laat maar komen: 50, 60, 70 … Mijn mama wordt binnen twee jaar zeventig. Ach leeftijd, het is een relatief begrip, hé. Iemand van vijftig is vandaag niet meer hetzelfde als iemand van vijftig van pakweg twintig jaar geleden. Toen was vijftig oud, nu helemaal niet meer. Vroeger deed het er op die leeftijd allemaal niet zo veel meer toe. De mensen zagen er ook oud uit. Waarom zou je je optutten? Je leven lag vast. Dat is vandaag de dag veel minder het geval. Vijftigers willen zich vandaag heruitvinden. Ik heb dat ook, hoor. Ik ben actrice, al heel mijn leven. En ik doe niets liever. Maar soms vraag ik me ook weleens af: ‘Ga ik dit nu voor de rest van mijn leven doen?’ Ik weet het niet. (haalt de schouders op) Misschien ga ik binnenkort wel iets anders doen, wie zal het zeggen? Aan de andere kant wil ik dit eigenlijk wel tot mijn tachtigste doen. (glimlacht)

Heb je een plan B?

Nee, dat is nu net het probleem. (lacht hardop) Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen. Dat is een van de redenen waarom ik zo weinig interviews geef. Als ik interviews met collega’s lees, stel ik altijd vast dat ze met zo heel veel dingen tegelijkertijd bezig zijn. Ik niet. Ik doe gewoon mijn job. Mijn job is mijn passie. Vroeger had ik duizend plannen, maar die heb ik niet meer. Ik vind wel heel veel dingen boeiend, zoals neurochirurgie, wetenschappen, vogels  ... Maar ik doe daar niets mee. Ik acteer. En verder niets. Ik zeg wel heel veel ‘nee’ tegenwoordig. Wat andere opdrachten betreft, bedoel ik. Ik heb nu echt bewust gekozen om me gedurende een jaar alleen maar op ‘Thuis’ te focussen. Volgend jaar ga ik er weer andere dingen bijdoen, zoals op tournee gaan met het toneelstuk ‘Brasschaatse Huisvrouwen’, en daar kijk ik dan wel weer enorm naar uit. Maar voorlopig ligt de focus alleen bij ‘Thuis’. En dat zorgt ervoor dat het de ene dag al wat kalmer is dan de andere. In ‘Thuis’ hebben we een cast van 36 acteurs, dus mijn personage is niet altijd even nadrukkelijk aanwezig.

Als je niet werkt, verveel je je dan?
Verveling wakkert mijn creativiteit aan. Maar voorlopig laat ik me daar even niet door leiden. Ik hou ervan om me te vervelen. (knipoogt) 

 

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1912. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

 

 

Meta description: 
Kadèr Gürbüz vindt zichzelf overbezorgd: 'Blij dat ik geen kinderen moet opvoeden'
Meta keywords: 
Kadèr Gürbüz, Thuis, moeder