Luc Caals is voor de vierde keer opa: familie krijgt voorrang op carrière

In de Kijker
Luc Caals is voor de vierde keer opa: familie krijgt voorrang op carrière

Zelf was hij enig kind en dat was bij momenten eenzaam. Ondertussen heeft Luc Caals (67) zelf zijn steentje bijgedragen aan het op peil houden van de Belgische bevolking: hij werd drie keer vader. Inmiddels mag de komiek zichzelf bovendien al vier keer bompa noemen. Dat Caals nog nooit een luier ververst heeft, betekent niet dat zijn kleinkinderen voor hem niet heilig zijn. ‘Als iemand één poot naar hen uitsteekt, neem ik het heft in eigen handen. Dan maak ik die persoon kapot.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Een vierde kleinkind. Hoe voelt dat? 

LUC CAALS: Het is telkens een godsgeschenk. Op de een of andere manier went het ook niet. Jana (14), Jorre (10) en Frauke (4) hebben nu ook het gezelschap van Lien. Zij zag het levenslicht op paaszondag. Inmiddels passen onze kleinkinderen niet meer op de achterbank. Maar dan moeten onze dochters hun ouders maar een grotere auto cadeau doen. (lacht)

 Dochters Nathalie en Jadwina hebben inmiddels al voor nageslacht gezorgd. Zoon Ilja nog niet.

Ilja is 31 en zijn vriendin is 37. Als ik het goed begrepen heb, zullen zij kinderloos blijven. Ze willen voorrang geven aan hun carrière. We hopen dus niet op nog een extra kleinkind, laat staan dat we onze zoon en zijn vriendin pushen. Het is hun leven en dus hun keuze. Dat kunnen mijn vrouw en ik alleen maar respecteren. Ilja en Kelly geven elkaar in oktober wel hun jawoord. Ook dat is een reden voor een groot feest! Ze wonen al zeven jaar samen, in Limburg. Ik zeg altijd: mijn oogappel woont in Peer.

Vier keer grootvader betekent dat dat je zelf geen twintig meer bent. 

Volgende zomer word ik 68. En ja, het is onvoorstelbaar hoe snel de tijd raast. Vaak denk je dat een ‘nieuwe’ keuken maar vijf jaar geleden geplaatst is, maar dan blijkt die al tien jaar oud. Wat ik wel zeker weet is dat mijn vrouw en ik 41 jaar geleden getrouwd zijn, in 1978.

Moet je nog wennen aan je vierde kleinkind?

Het is mijn vrouw die alle lof verdient. Met het grootbrengen van onze drie kinderen ook, indertijd. Terwijl ik bezig was met optreden, deed mijn vrouw thuis de was en de plas. Ze heeft dat voor Nathalie, Jadwina en Ilja schitterend gedaan. En ook voor de kleinkinderen is ze een oma uit de duizend. Nooit is haar iets te zwaar of te complex. Op dat vlak lijkt Alie op haar moeder: ook voor haar was nooit iets te veel. Vaak vraag ik of mijn vrouw niet té veel hooi op haar vork neemt. ‘Daar heb jij toch geen last van?’, klinkt het dan. Maar ik ben natuurlijk bezorgd om haar fysieke en emotionele welzijn. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Benieuwd naar meer? Het vervolg lees je in Primo 1935

 

Meta description: 
Luc Caals is voor de vierde keer opa: familie krijgt voorrang op carrière
Meta keywords: 
Luc Caals