Nigel Willams: ‘Wie denkt dat hij het recht heeft om altijd gelukkig te zijn, heeft het bij het verkeerde eind’

In de Kijker
Nigel Willams: ‘Wie denkt dat hij het recht heeft om altijd gelukkig te zijn, heeft het bij het verkeerde eind’

Voor de Britse comedian Nigel Williams (64), die al jaren in ons land woont, is het duidelijk: ‘Als je hier in België - of in het westen in het algemeen - geboren bent, heb je eigenlijk het recht niet om ongelukkig te zijn. Hier geboren worden, dat is alsof je meteen voor de eerste keer in je leven de Lotto wint.’

Het opperste geluk, bestaat dat?

NIGEL WILLIAMS: Ik ga altijd voor opperste tevredenheid. Geluk, dat is een piek die de voorbode is van een dal. Je kan niet blijven pieken. Snap je? Kijk, mijn eerste show heette ‘De Penismonologen’. Een show die zijn tijd ver vooruit was. Hij wordt trouwens nog altijd gespeeld in Canada, in Tsjechië en in een paar andere landen. Ik ging voor die show, over de man en zijn piemel, te rade bij Bo Coolsaet, de bekende uroloog. Constant geluk is zoals een constante erectie. Daar kan je van sterven. (lacht) Daar ga je aan kapot. 

Zodra geluk een constante wordt, weet je niet meer wat geluk is. Je kan toch niet altijd gelukkig zijn? Maar tevreden dus wel. Ik heb jarenlang in een fabriek gewerkt en nu leef ik al bijna 25 jaar van comedy. Wat is het leukste? Dat laatste natuurlijk! Ben ik tevreden? Dat zal wel zijn! Wat niet wil zeggen dat ik de afgelopen 25 jaar geen dagen heb gekend dat ik ontevreden was hé. Maar over het algemeen, globaal gezien, ben ik dus al jaren héél content. En om dat te beseffen, moet je reflecteren. ‘Wat mocht ik ergens anders geboren zijn?’ Veel Belgen kunnen dat niet, vind ik. Heel veel mensen lopen hier voortdurend ontevreden rond. Ik word daar misselijk van. Be happy with what you have!

Iedereen wil altijd maar meer.

En met dit (pakt zijn smartphone) wordt het er niet beter op. Iedereen post altijd maar gelukkige beelden op sociale media. Dat hun huis niet afbetaald geraakt en dat ze in schulden zitten, dat zie je niet. Op Instagram, al die jonge meiskes die plezier maken. Alsof iedereen fun heeft, behalve jij. Waar zijn al die feestjes? Die bestaan gewoon niet. Echt niet. Alles is fake. Als je maar het juiste bullshitverhaal verkoopt. 

Het is een kwestie van perceptie. Je moet dat overwinnen door gewoon na te denken. Vlamingen hebben het veel te lang veel te goed gehad, en dat vormt het probleem. Ik denk dat veel mensen meer problemen hebben dan ze durven toegeven. Als ik naar mijn familie ga, in Bristol, en ik vraag mijn schoonbroer om pinten te gaan pakken in de pub, dan durft hij te zeggen dat het ‘m niet goed uitkomt. Dat hij zonder geld zit. Een Vlaming zal dat niet zo snel toegeven. 

Het is dan ook een grens die je moet overstappen. Maar eens je dat doet, zul je beseffen dat je niet alleen bent. Dat veel mensen het moeilijk hebben. Een Vlaming durft dat echter niet zo snel. En als hij ziet dat zijn buurman het wel goed heeft, dan wordt hij rancuneus. Jaloers. Een Vlaming streeft er niet zozeer naar om àlles in het leven te hebben, hij wil gewoon dat zijn buurman minder heeft. (glimlacht) Snap je wat ik bedoel?

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1931. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

Meta description: 
Nigel Willams: ‘Wie denkt dat hij het recht heeft om altijd gelukkig te zijn, heeft het bij het verkeerde eind’
Meta keywords: 
Nigel Williams