Walter Grootaers: 'Geluk hangt af van het nest waarin je geboren bent'

In de Kijker
Walter Grootaers: 'Geluk hangt af van het nest waarin je geboren bent'

Het opperste geluk. Voor de één is dat misschien een prachtige zomeravond, het vuur van de barbecue, met de geur van gegrilde gamba’s en herbes de Provence, voetjes in het zand en een pintje in het hand. De tijd staat stil en het hoofd is leeg. Zalig. Of ervaren we het opperste geluk pas als we iets voor iemand anders hebben kunnen doen, als we iemand geholpen hebben?  Iets hebben gedaan van levensbelang? En bestaat er zoiets als een geluksgen, of hangt het allemaal af van de omstandigheden waarin we opgroeien en leven? We zochten Walter Grootaers (64) op, zanger van De Kreuners en in Lier schepen van Ruimtelijke Ordening, Stadsontwikkeling, Autonoom Gemeentebedrijf, Omgeving, Milieu, Natuur en Landbouw, om eens te polsen wat voor hem het opperste geluk is.

‘Goh, bestaat dat? Het opperste geluk? Om echt gelukkig te zijn, moet je alleszins dieptepunten hebben gekend’, zegt Walter als we hem in zijn kantoor ontmoeten. ‘Anders leef je in oppervlakkigheid: een vaste relatie, een vaste job, zekerheid, op dit uur eten we, op dat uur gaan we slapen ... Sommige mensen hebben dat nodig maar ik vraag me af of je op die manier ooit het opperste geluk zult ervaren. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het oké dat mensen zo leven hoor, maar er moet toch íéts meer zijn?’

Iedereen wil gelukkig zijn, maar is het nodig om dat opperste geluk na te streven?

WALTER GROOTAERS: Neen. Dat is hetzelfde als bij verliefd zijn. Verliefd zijn is eigenlijk niet plezant. Je moet daar ook niet naar streven. Je moet zo snel mogelijk in het stadium van ‘houden van’ geraken. Verliefdheid is de meest extreme vorm van egoïsme: jij hebt gevoelens voor iemand en die persoon móét die beantwoorden. Gebeurt dat niet, dan ben je ongelukkig. Zo is het toch? Maar de fase na het verliefd-zijn, dan ga je van iemand houden en ga je elkaar ruimte geven. Dat is de fijne fase. Gelukkig zijn hoeft niet per se een egoïstische daad te zijn, omdat je soms gelukkig wordt door iets te doen voor anderen of door er voor anderen te zijn. Of er niet te zijn.

De Kreuners bestaan 41 jaar; al 41 jaar het opperste geluk?

Was het maar waar. (lacht) Als je in een band speelt, dan is dat met ups-and-downs, dat weet iedereen. Samen muziek maken is één ding, maar in een band spelen ook véél andere factoren. Ben ik op mijn gelukkigst wanneer ik op een podium sta? (denkt even na) Je moet weten dat optreden écht werken is hé! Ik sta daar met een doel: de mensen amuseren. En dat doe ik al sinds 1978. Ik wil dat de mensen naar huis gaan met een goed gevoel. Ik ben op dat moment niet belangrijk. Het gaat ‘m op dat moment niet om míjn geluk. Het geheel is belangrijk. 

Wél kan ik gelukkig van het podium stappen. Als ik in mijn missie ben geslaagd. Maar dan moet ik echt de laatste rij bereiken, tot tegen de muur. Ik merk bij veel jonge groepjes dat ze maar voor de eerste 15 rijen spelen. Ze kijken niet verder. Fout. Je móét de hele zaal, het hele café, de hele tent, de hele weide bereiken. Iederéén moet met een goed gevoel naar huis gaan. En we merken wel dat we daarin, na veertig jaar, nog altijd slagen met De Kreuners. Dat maakt me natuurlijk gelukkig. 

Pas op, na elk concert discussiëren we nog over het zwakke punt van het optreden hoor. Eigenlijk zijn we nooit content bij De Kreuners. (grijnst) En soms loopt er weleens iets mis om een heel stomme reden. Zo vergeet ik soms te zingen. (lacht uitbundig) Echt waar. Als Jan (Van Eyken, de gitarist, nvdr) een solo doet op zijn gitaar en hij speelt die anders dan anders, dan kan ik echt genieten. Ik ben verzot op gitaarsolo’s, en dan vergeet ik soms te zingen. Omdat ik op dat moment gewoon een liefhebber ben. (lacht) Maar het gebeurt niet veel hoor, ik kan mezelf meestal snel tot de orde roepen.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1928. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

Meta description: 
Walter Grootaers: 'Geluk hangt af van het nest waarin je geboren bent'
Meta keywords: 
Walter Grootaers, De Kreuners