Zonen delen passie van hun vader Günter Neefs: 'De jongste is dol op muziek, de oudste verkoopt auto's'

In de Kijker
Zonen delen passie van hun vader Günter Neefs: 'De jongste is dol op muziek, de oudste verkoopt auto's'

 

Het streven naar geluk is niet iets dat zanger – en autofreak - Günther Neefs (54) echt bezighoudt. Hij laat het liever allemaal op zich afkomen. ‘Weet je wat ik vooral ervaar? Dat mensen die extreem streven naar geluk allemaal perfectionisten zijn. Het streven naar geluk wordt op die manier een soort last, want ze slagen er toch niet in om perfect gelukkig te worden of te zijn’, vertelt hij. ‘Dat is ook gewoon onmogelijk. Er zit altijd wel iets tegen.’

‘Vroeger liet ik me daar soms ook aan vangen’, vervolgt hij. ‘Om maar een simpel voorbeeld te geven: vóór ik kinderen had, zou je geen papiertje of geen kruimeltje in mijn auto gevonden hebben. Een vlekje? Ik werd daar gek van. (lacht) Bijna op het autistische af. Maar sinds ik kinderen heb, ben ik op dat vlak veel nonchalanter geworden. En ik probeer die ‘draaglijke nonchalance’ door te trekken. Ook professioneel. Dat maakt het leven veel gemakkelijker. Echt waar, zo niet ga je gewoon ten onder aan de stress. Een boodschap die ik meegeef aan mijn zoons, Niel (23) en Len (20). Daarnaast probeer ik hen duidelijk te maken dat ze moeten afwerken waar ze aan begonnen zijn - belangrijk in het leven. En dat ze dingen moeten kunnen loslaten. Ballast overboord gooien. Soms zeggen onze mannen ‘next’, en dan hoor ik mezelf bezig. Dat betekent dan dat iets niet belangrijk genoeg is om bij te blijven stilstaan.’  (glimlacht)

Je vertelde het in eerdere interviews al: je kan je niet druk maken in ‘onbelangrijke’ dingen.

GüNTHER NEEFS: Ik heb al heel vroeg in mijn leven – noodgedwongen - geleerd wat bijzaak en wat hoofdzaak is. Als er morgen iemand met me ruziemaakt, wil ik eerst en vooral dat die ruzie snel opgelost wordt. Lukt dat niet, dan ga ik voor de rest van mijn leven geen contact meer met die persoon zoeken. Ik kan daar mijn energie niet insteken. Zoals ik net zei: ballast. Ik laat me niet omringen door negatieve mensen. 

En dat heeft vanzelfsprekend te maken met hetgeen je als tiener hebt meegemaakt.

Natuurlijk! (Günther verloor op 25 december 1980 zijn vader Louis Neefs en zijn mama Liliane in een zwaar verkeersongeval. Günther, 15 jaar oud, zat ook in de wagen. Zijn drie jaar oudere broer Ludwig was op dat moment op skivakantie in Frankrijk. Günther was een hele tijd in levensgevaar. Hij liep een dubbele schedelbreuk op en zijn milt werd verwijderd. Van het ongeval zelf herinnert hij zich niets, nvdr) 

Er is een Günther van vóór die 25ste december 1980 en een Günther ná die dag. Ik ga daar niet flauw over doen: dat accident heeft een énorme impact gehad op mijn leven. Nog altijd. Zowel voor mijn broer, als voor mij, als voor mijn naaste familie. Alles veranderde, en ik leerde heel vlug wat belangrijk was en wat niet. Dat was een levenservaring die enorm kon tellen, op zo’n jonge leeftijd al.

 

Benieuwd naar meer? Het vervolg leest u in PRIMO 1947

 

Meta description: 
Zonen delen passie van hun vader Günter Neefs: 'De jongste is dol op muziek, de oudste verkoopt auto's'
Meta keywords: 
Günter Neefs